bibliotecar la locul de lucru

În Satul Mare, bibliotecile au început să apară încă din secolul al XVI – lea. La început acestea erau biblioteci școlare, biblioteci confesionale sau cele înființate de bresle sau asociații profesioniste.

După ce a fost înființată catedra de limbă și literatură română, un profesor pune bazele primei biblioteci publice. Asta se întâmpla în 1859 și pentru o perioadă de peste 15 ani, aceasta servea și ca sală de predare. Aceasta este baza primei biblioteci românești.

Câțiva ani mai târziu, un articol de ziar îndeamnă la „a aduna cărți pentru bibliotecă”. Din donațiile publice și din achiziții a fost organizată biblioteca. Avea o colecție de câteva mii de volume. Numărul acestora a crescut odată cu trecerea anilor și astăzi, instituția se află în rândul altor biblioteci de renume.

[mashshare]

ZiggY

Magia prinde viață între pereții unei biblioteci

Într-un loc aflat la granița dintre realitate și ficțiune, timpul parcă se oprește și orice gând parcă prinde viață. Si gândurile celor care au scris istorie. Și a celor care au scris poezii. Si a celor care au scris pur și simplu povești.

Aici, în mijlocul unei biblioteci am venit și eu pentru a da viață a nu știu câta oară a câtorva gânduri. Nu am venit să dau viață propriilor gânduri. Am venit să aduc la viață câteva gânduri așternute pe hârtie cu mulți ani în urmă de oameni inspirați.

De-a lungul timpului am aflat cât de importantă e hrana. E important să îți hrănești organismul.  E important să îți hrănești mintea. Și este important să îți hrănești sufletul. Pentru a funcționa în armonie omul are nevoie de mai multe feluri de hrană.

De asta am venit în mijlocul unei biblioteci, să îmi hrănesc mintea și sufletul. M-am plimbat printre rafturi și am răsfoit câteva titluri. Mi-am ales unul, m-am așezat la o masă și am lăsat povestea să curgă. O lume nemaipomenită a prins viață.

Echipa Zig Zag prin România