Cimitirul șvăbesc din Petrești- locul vegheat de îngerași la propriu

Când treci prin Petrești, e imposibil să nu auzi de șvabi. Asta pentru că e a doua localitate unde sunt majoritari ca număr.
După ce te minunezi de cultura lor, de vinul bun și ștrudel, de modul lor propriu de a se organiza, ajungi într-un punct comun tuturor: cimitirul.

Pentru început nu pare cine știe ce. Cruci mari de beton sau marmură, cavouri, flori și multe lumânări. Dar, te-ntâmpină apoi un înger. Prima dată poate crezi că e real… da, însă din marmură.

Ochii încep să fugă prin cimitir și mai găsesc încă unul. Sunt îngerașii păzitori ai cimitirului. Ei veghează somnul de veci al șvabilor. Dacă vei trece seara pe aici, cu siguranță vei auzi o rugăciune șoptită care prinde aripi până-n văzduh.

[mashshare]

ZiggY

Murmur de rugăciune într-un cimitir șvăbesc

Abia făceam cunoștință cu tradițiile șvabilor din Petrești și cu modul lor de trai. După ce vorbesc cu unul dintre ei, renumit pentru vinul lui bun, observ că e timpul să plec. Îl salut respectuos și ies.
Pe drum realizez diferențele dintre noi, dar și armonia conviețuirii împreună.

Aflasem întâmplător despre cimitirul lor. Eram curios să văd cum arată. Am ajuns aici, încercând să elucidez mistere și căutând povești.
Parchez mașina și cobor. Vremea nu pare a fi prietenoasă, dar îmi fac curaj și înaintez. Pe când mergeam, aud ceva șoptit. Nu reușesc să disting vocea, dar bănuiesc că e cineva care se roagă.

– Până la urmă totul e trecător, zic în sinea mea. Și gându-mi este întrerupt de îngerul din fața mea.
– Așa este, tinere Ziggy, dar e important ce lași în urma ta, pare să-mi răspundă. Ceea ce faci tu, va dăinui veșnic în amintirea tuturor.

Rămân surprins și conștientizez din nou rolul meu în această călătorie. Ca să-i păstrez spusele îngerului, îi fac o poză. Ea-mi va aminti mereu de acest moment, inspirându-mă către noi descoperiri.

Echipa Zig Zag prin România