Sistemul dual

“Experiența în învățământ a fost pozitivă…și acolo trebuie să te comporți la fel ca și un manager de firmă”.

În prezent Dan Brumboiu, este manager general la o fabrică internațională de mobilă. „Când stai de vorbă cu conducerea grupului legat de dezvoltare, imediat te întreabă cum stai cu forța de lucru. Ai pe cine să angajezi?”

Promovează și folosește un sistem de învățământ prin care își pregătește următorii angajați. „Sistemul dual este un sistem de învățământ profesional, care pregătește viitorul absolvent, atât
teoretic, cât și practic. La un liceu tehnologic, elevul face practică două săptămâni pe an.

Povestește cum a aplicat practic acest sistem. „S-a constatat că pe piața muncii nu există tapițeri. Nu exista legislația ca să faci
parteneriat cu o școală, să promovezi prin învățământ și să îi pregătești pe elevi. În 2012 s-au reînființat școlile profesionale și la începutul lunii februarie, s-a făcut primul parteneriat cu liceul tehnologic din
Carei. Noi am vrut meseria de tapițer, o altă firmă a vrut mecanici auto.”

[mashshare]

ZiggY

De vorbă despre business și sistemul dual de învățământ.

După o perioadă de relaxare de Crăciun, simțeam nevoia să aflu povești noi. În ciuda vremii care te provoca să stai la gura sobei, pornesc către zona centrală a orașului.
Aici urma să mă întâlnesc cu un clujean de origine, “măritat “ în Satu Mare după cum spune el. La telefon eram surprins , pentru modul lui calm și deschis, dar și călduros de a vorbi despre ceea ce ii place cel mai mult: business și educație.

– De ce tocmai acest domenii? business și educație, îl întreb când ajungem față în față ?
– Tinere, pentru că în educație m-am format prima dată ca
profesor.Și am putut continua cu un nou sistem dual de învățământ.
– Dar business? De unde?
– Simplu, business pentru că am ocazia să întâlnesc periodic oameni noi și să pun umărul la o crearea unei economii înfloritoare.
Există chiar și o cale de echilibru între cele două , reușind să le îmbin pe ambele,continuă el. Permite-mi să îți povestesc.
Sunt prins în poveste. Mai întâi îmi povestește despre cum a ajuns profesor și vreme de câțiva ani a predat. Apoi a avut oportunitatea să preia funcția de conducere a unei companii cea mai mare ca număr de angajați în acel moment.

Urmează o decizie în viața lui destul de curajoasă. Preia tot în funcție de conducere o altă companie care îi oferă ocazia sa îmbine cele două domenii: business-ul și educația prin sistemul dual de învățământ.
– Dar, ce este sistemul dual de învățământ?

Ca un puști nerăbdător căzusem atât de adânc în firul poveștii.Era momentul trezirii:
– E un sistem de învățământ profesional care pregătește
viitorul absolvent și teoretic și practic.
După modul cum povestea se observa că e o adevărată plăcere pentru el lucrul cu oamenii.
Rețin că dacă găsești domeniile care îți plac, indiferent de orice oră a zilei în care trebuie să lucrezi, vei da totul. Implicarea 100% dă roade.

Când vine vorba de implicare totală în ceea ce faci, îmi vine în minte o altă poveste, despre o doamnă de la Ansamblul Cununița năzdrăvană din Satu Mare.

Echipa Zig Zag prin România