Casa Memoriala Ady Ende

Ady Endre este unul dintre cei mai importanți poeți maghiari din secolul al XX-lea. El a crescut într-o localitate din județul Satu Mare care astăzi îi poartă numele, la doar 5 km de comuna Căuaș.

Această casă este casa în care familia poetului a trăit în timpul perioadei interbelice. Construită după tipologia locuințelor țărănești, casa are patru încăperi. Astăzi, în două dintre acestea găsim documente, fotografii și scrisori adresate poetului iar în celelalte două sunt piese de mobilier și obiecte decorative specifice epocii în care a trăit poetul.

Casa memorială a fost organizată la inițiativa pictorului si graficianului român Aurel Popp, bun prieten al poetului maghiar.

[mashshare]

ZiggY

Acasă la marele poet maghiar Ady Endre

Am auzit de acest renumit pictor maghiar încă din primele zile când am ajuns în Satu Mare. Înainte să mă mut în Tășnad, am decis să merg în localitatea care îi poartă numele, Ady Endre, și să îi vizitez casa memorială.

Am ajuns în localitatea Căuaș, iar de aici am mai mers aproximativ 5 km și am ajuns. Am găsit aici, în fosta localitate Micențiu, actuala Ady Endre, casa construită de acest mare poet. Am admirat și m-am simțit norocos să pot vedea documentele și obiectele din casa poetului.

Am plecat de aici cu gândul că nu trebuie să te naști talentat ca să ajungi un om renumit. Trebuie doar să muncești mult și să îți dezvolți o anumită abilitate. Exact așa a făcut și Ady Endre.

Am ajuns aici, căutând mai multe detalii despre cultura maghiară. Am găsit exact ce căutam dar cum de obicei, mereu vreau mai mult, mă îndreptam acum spre o biserică din apropiere. Speram că voi găsi informații suplimentare.

Echipa Zig Zag prin România