Biserica reformată din Ghenci

Se află în comuna Căuaș, localitatea Ghenci. A fost ridicată pe locul unui locaș de cult mai vechi. Nu se cunoaște anul construirii acestuia, ci doar faptul că în 1869 a fost demolat. În același an ia naștere și actuala biserică.

Lucrările la această biserică au durat aproximativ 16 ani. A durat atât pentru că nu aveau fonduri suficiente care să ajute la terminarea ei.

Cu toate acestea, deși au existat decalaje de timp, biserica are un stil unitar. Are o arhitectură modernă, iar stilul romantic. O poți admira în splendoarea ei numai când o vizitezi îndeaprope. Detaliile pot fi observate numai îndeaproape.

[mashshare]

ZiggY

Noul ia loc vechiului la biserica reformată din Ghenci

Deși nu este zăpadă, prefer totuși să-mi iau mănușile când ies din mașină. Mă plimb alene prin localitatea Ghenci cu gândul încă la casa lui Ady Endre și cultura maghiară. Aerul rece îmi străpunge trupul. De la depărtare, un miros de plăcinte abia scoase din cuptor vrea să-mi ademenească simțurile.
Ajung la un moment dat în dreptul unei biserici. Arhitectura ei modernă îmi atrage atenția. Mă așez pe bancă uitându-mă în gol.

– Ai pățit ceva? Unde ți-au rămas gândurile pierdute? Era un domn care tocmai se pusese lângă mine și deja îmi făcea observație.
– Mă gândeam la felul în care a fost construită biserica, încerc eu să-l lămuresc. Nu știu prea multe detalii despre ea.
– A fost construită pe locul uneia mai vechi, despre care nu se știe când a fost făcută. E un mister nedeslușit pentru toți. Tot ce pot să-ți spun e că la biserica pe care o vezi, lucrările mai aveau puțin și ajungeau să-și sărbătorească majoratul, la cât timp au durat lucrările. A spus asta în timp ce un zâmbet  s-a schițat ușor în coțul gurii.

Pe neobservate îmi dau seama după câteva clipe că plecase omul de lângă mine. Rămân pe bancă în continuare încercând să înțeleg de ce oamenii stau atâta vreme pentru a construi o singură biserică. Răspunsul poate că se află în mâinile mele.

Cu misterul neelucidat mă întorc spre casă. Urma ca a doua zi, dis de dimineață, să mă mut în Tășnad.

Echipa Zig Zag prin România