Biserica romano-catolică din Carei

O plimbare târzie pe străzile Careiului. Luminile de la stâlpi îți dezvăluie orașul într-o nouă formă, învăluit în mister.
Trecând prin dreptul Bisericii romano-catolice, orologiul parcă te anunță că trebuie să te grăbești. O clădire impunătoare atât prin mărime, cât și prin arhitectură, îți fură privirea din prima.
E atestată din 1333. Peste 217 ani intră în posesia reformaților. Dar, în 1723 contele Karolyi Sandor o reia și mai târziu, între 1769-1779, Karolyi Antal construiește o nouă biserică.
E nevoită să trecă printr-un impas greu în 1834, fiindcă din cauza unui cutremur suferă grave avarii. Din fericire, după renovările făcute între 1857-1860 a fost salvată.
Forma sub care poate fi admirată azi e datorită planurilor
arhitectului Ybl Miklos.
În cele din urmă, îți continui drumul liniștit prin orașul care începe să-ți descopere misterele lui.

[mashshare]

ZiggY

Mister  nocturn la Biserica romano-catolică

De două ore mă tot plimb încontinuu pe străzile Careiului. Luminițele din oraș creează un mediu de basm. Parcă aș căuta ceva, dar nici eu nu știu ce. Mă cuprinde o stare de copil zburdalnic. Asta mă determină să privesc cu alți ochi ceea ce mă înconjoară.

La câțiva metri de mine observ o biserică. Stă retrasă ca o fecioară cuminte. Ceva mă cheamă spre ea. Are acel „ceva” special și nu mă pot abține să nu stau în fața ei și să o admir.

Un văl de lumină misterioasă împletită cu mantia nopții îmbrățișează zidurile bisericii. Vreau și eu să mă contopesc în această îmbrățișare armonioasă și îmi las sufletul să zburde liber.

După ce îi mai arunc câteva ocheade bune, în același spirit ludic o iau la goană pe stradă. Copilul din mine simte nevoia să se afirme, iar eu îl las să se desfășoare în voie. Mă urc în mașină și îmi continui drumul prin noapte.

Echipa Zig Zag prin România