Judo - un stimulent pentru un caracter puternic

„Am făcut karting vreun an jumătate și într-o zi nu a venit profesorul. Eram pe hol și așteptam să mi se deschidă ușa. De sus se auzeau căderile pe care le făceau judocanii.

Atras de sunet, am urcat și când am intrat în sala de judo.
Atunci mi s-a făcut pielea găină când i-am văzut pe toți îmbrăcați în kimono. Asta m-a impresionat cel mai mult- costumul de judo. Toți erau îmbrăcați în alb și sala mi-a plăcut foarte mult. Din acel moment am renunțat la karting și am început judo. Bineînțeles, eu nu
le-am spus părinților că nu mai merg la karting și nu știau că fac judo.
Am primit un kimono, pe care-l ascundeam pe acasă. Și i-am anunțat pe părinți că fac judo abia când a trebuit să merg la primul
concurs. Antrenorul a văzut că am calități și abilități pentru a performa în acest sport. Când le-am spus părinților, au fost de acord, dar nici n-au avut de ales. Am mers și am și câștigat la primul concurs”.

[mashshare]

ZiggY

Secretele performanței în judo și în viață

Era o zi geroasă de decembrie când am ajuns în Satu Mare. Mă orientez și caut un restaurant unde să stau la cald. Nu departe de centrul vechi al orașului găsesc un loc cald și liniștit. Aflu că este locul în care vin și mănâncă sportivii. Ce sportiv mă întreb eu?

Satu Mare are un club sportiv foarte puternic, oferind, de mult timp, sportivi de mare calibru. Pe unul dintre ei l-am întâlnit și eu.

După câteva zile revin în oraș și aleg să mă întâlnesc cu el. Mă invită la sediul fimei la care lucrează acum. După ce rătăcesc ceva timp prin zonă, în final ne întâlnim.

Un birou cochet, foarte bine pus la punct, mă încântă prin strălucirea și confortul său. Desigur, mă gândesc că disciplina din sport l-a făcut să fie le fel în toate domeniile vieții lui.

În dreapta stă biroul plin altădată de cesti și farfurii, acum cu medaliile și diplomele câștigate de-a lungul carierei din artele marțiale. Ajunge cafeaua și ne punem la vorbă.

Plin de modestie, nu insist foarte mult asupra premiilor, ci vorbim de principii și de cum i-au influențat viața. Printre cele mai importante amintește de disciplină, respect și muncă. Indiferent că obții victorii sau ești înfrânt trebuie să mergi mai departe.

Curios din fire, îl întreb dacă a fost tentat vreodată să folosească forța fizică și în afara ringului. Zâmbește și îmi spune pe un ton prietenos că n-a confundat niciodată ringul cu viața civilă, deși era conștient de potențialul său.

Admir echilibrul său. Deși a făcut multe sacrificii, pe fața sa nu se vede niciun semn de părere de rău. Un tânăr sărac, care și-a schimbat viața prin sport. De fapt zice: ”Sportul m-a ales pe mine”.

Sportul schimbă într-adevăr oamenii dar și mediul. Nu mi-am imaginat că o să întâlnesc pe cineva care antrenează copii să facă gimnastică pe cal. O să-ți povestesc în continuare despre voltige!

Echipa Zig Zag prin România