Cinste eroilor din Primul Război Mondial lângă Carei

La doar 5 km de Carei, într-o localitate unde doar 3% din populație este de origine română, găsesc un monument ridicat în cinstea eroilor care au luptat în Primul Război Mondial. Acest monument a fost ridicat de populația germană a acestei localități, Foieni, care nici ea nu este majoritară. În Foieni, maghiarii reprezintă populația majoritară.

Pe acest monument din apropiere de Carei, sunt trecuți anii când a avut loc Primul Război Mondial și o listă a eroilor locali. Fiind ridicat de comunitatea șvăbească, pe acest monument sunt trecuți doar eroii care fac parte din comunitatea lor.

[mashshare]

ZiggY

Curiozități în apropiere de Carei

După ce am vizitat orașul Carei, am plecat în localitățile învecinate să aflu cât mai multe despre cum se desfăsoară viața oamenilor și să văd ce se poate vizita. Am ajuns într-un sat numit Foieni. În cea mai mare parte este locuit de șvabi și maghiari. Am apreciat faptul că majoritatea oamenilor de aici preferă să circule cu bicicleta în locul mașinii.

În spatele unei biserici am găsit un părculeț care m-a impresionat. Foarte bine iluminat, parcul era traversat de alei frumos pavate. M-am plimbat prin acest părculeț și am găsit în mijlocul lui un monument. Acesta conţinea multe inscripții în limba germană și nu știam exact ce reprezintă. Am recunoscut pe el, inscripţionat, anii Primului Război Mondial și am realizat că are ca scop comemorarea celor care au luptat în război.

Vremea, nu foarte prielnică, m-a determinat să mă grăbesc spre casă. Am observat la baza monumentului câteva coroane, nu de mult puse acolo. Erau urme că tocmai fusese un eveniment de comemorare a eroilor locali. Voiam să aflu mai multe despre șvabi așa că mi-am propus ca în zilele următoare să găsesc mai multe informații.

Echipa Zig Zag prin România