Biserica-Reformata-din-Tasnad

În Tășnad, conviețuiesc armonios trei etnii: cea românească, cea maghiară și cea germană. Fiecare etnie are diferite edificii religioase. Există aici o biserică ortodoxă, o biserica reformata, o biserică romano-catolică și una greco-catolică.

Cea mai veche dintre ele este Biserica Reformata, care este și înscrisă, la loc de cinste, pe lista monumentelor istorice din zonă. A fost ridicată în anul 1476, în timpul domniei regelui Matei Corvin și este construită în stilul arhitectural neogotic.

Inițial romano-catolică, în secolul XVI a fost preluată și transformată în Biserica Reformata. În urma invaziei turcilor din 1660, a fost incendiată și grav avariată. Timp de aproape 100 de ani nu a fost folosită. Până în 1770, când s-au terminat lucrările de restaurare, a fost construită o biserică din lemn unde se oficiau ceremoniile religioase.

În 2011, s-a scos din turnul bisericii o ladă veche pentru a fi dusă la renovare. În aceasta s-au găsit câteva sertare secrete în care erau monede de argint, monede de bronz și scoici cu pete aurii împachetate separat. Acestea pot fi văzute acum în expoziția în muzeul orășenesc.

[mashshare]

ZiggY

Insistă până vei reuși – Biserica Reformata din Tășnad

Pe vârful colinei pe care este construit Tășnadul, chiar în centrul orașului, în apropiere de primărie găsim un străjer al orașului. Cu o construcție masivă în stil gotic, încă de prin anii 1400, Biserica Reformata veghează asupra bunului mers al lucrurilor din acest oraș.

Încă din prima seară, când am ajuns în Tășnad, am observat această clădire și mi-am propus să merg să o vizitez. Când am ajuns, întunericul deja stăpânea peste oraș și doar luminile străzilor mai dezvăluiau stingher câteva detalii ale bisericii. Am vrut să intru în curte dar poarta era închisă. Nu am găsit nici o altă cale de a intra așa că am decis să revin în ziua următoare.

La amiază, a doua zi, eram din nou aici. Poarta era larg deschisă. Intru și mă minunez de măreția zidurilor și detaliile cu care a fost decorată Biserica Reformată. Ușa bisericii era închisă. Găsesc un domn prin curte care îmi spune să revin sâmbăta. Atunci biserica se deschide pentru curățenie iar duminica este slujbă.

În ziua de sâmbătă, a treia oară când am revenit la Biserica Reformată am reușit să intru. În interior, la fel ca și afară, totul era masiv. Băncile erau făcute din lemn masiv, candelabrul era imens iar tavanul parcă se ridica până la cer.

Biserica Reformata din Tășnad

Am stat puțin prin biserică și după aceea m-am urcat în turn ca să pot vedea întreaga panoramă a orașului. Am venit de trei ori la Biserica Reformată, dar am reușit să o examinez din toate unghiurile. Nu m-am lăsat până nu am explorat-o în totalitate.

Echipa Zig Zag prin România