dans la ciupercă în Țata Oașului

În apropiere de centrul orașului Negrești Oaș, la câteva sute de metri de strada principală, este amenajat un muzeu în aer liber. Acesta este Muzeul Țării Oașului unde se găsesc case și alte construcții tradiționale din Țara Oașului.

În incinta acestui parc, a fost inaugurată recent o construcție tradițională prin care s-a reînviat un obicei bătrânesc. Este o ciupercă din lemn, construită sub forma unui foișor în care se dansează. Lângă această ciupercă sunt băncuțe pentru bătrânii satului care vin să îi privească pe cai care dansează aici.

La sărbători importante, tinerii și bătrânii din zonă vin îmbrăcați în costume populare. Un ceteraș, un țîpuritor și alți interpreți populari din Țara Oașului vin aici și își arată talentele. Cei care se simt în stare se avântă în centrul ciupercii și dansează oșenește, așa cum au învățat de la bătrânii satului.

Prin acest obicei a fost reînviată o veche tradiție din Țara Oașului.

[mashshare]

ZiggY

Curiozitate în Muzeul Țării Oașului

De câteva zile bune am ajuns să locuiesc în unul din conacele din Muzeul Țării Oașului. Zilnic ies și mă plimb printre căsuțele tradiționale și admir fiecare construcție pe care o întâlnesc. Le studiez și încerc să bănuiesc cum erau folosite fiecare dintre ele.

Într-o zi am ajuns în foișorul de aici. Cel puțin așa am crezut, că este un foișor. Mi-am propus să revin dimineața și să fac exerciții fizice. Așa am și făcut în următoarea zi. Imediat ce am terminat m-am uitat mai bine în jur și m-am întrebat oare de ce nu sunt băncuțe în interiorul foișorului și sunt în afara lui.

Cum am ajuns în casă am deschis laptopul și am făcut o cercetare. Am aflat că de fapt acesta nu este un foișor ci este o ciupercă în care se dansează. Interesantă tradiție, mi-ar plăcea să asist la un astfel de petrecere.

Echipa Zig Zag prin România