Conacul Boross din Medieșul Aurit

Dacă vremea e bună, îți faci curaj și ieși la o plimbare. Deși frigul de afară îți mai joacă feste, iar zăpada vrea să se alinte, totuși treci peste astea. Descoperi astfel că în centrul comunei Medieșu Aurit se află un conac. Se spune că a aparținut unui moșier Boross.

Descoperi din poveștile oamenilor că aici a locuit un fost proprietar. Din păcate, viața sa a luat sfârșit într-un mod tragic, spânzurându-se după război. Totuși, oamenii încă mai rețin acest detaliu.

Conacul a fost construit în 1869 de Boross Ignácz, despre care se știe că a fost ofițer, murind în 1886. Stăpânul conacului a fost Boross Zoltán, fiind membru al uneia dintre marile familii de moșieri ai secolului al XX-lea.

Îți poate lăsa impresia că e un canton silvic, copacii din preajmă participând și ei la acest decor. Dar e un conac, fiind recent restaurant, părând numai bun de vizitat și de admirat. Un lucru vechi nu-i ca unul nou, dar nici unul nou nu-i ca unul vechi.

[mashshare]

ZiggY

Când vrei ceva cu adevărat, reușești – Conacul Boross

Eram prin Medieșul Aurit și vremea începea să se strice. Tocmai vizitasem castelul de aici și monumentul martirilor medieșeni. Îmi doream mult să ajung și la conacul Boross dar dacă vremea nu își revenea nu aveam cum.

Stăteam la adăpost și mă uitam pe geam cu gândul la acel conac. Speram ca vremea să își revină înainte să se întunece. Voiam să fotografiez conacul pe lumină naturală.

Stăteam deja de jumătate de oră și speranțele mele începeau să scadă. După încă 10 minute, vremea se liniștește și soarele iese zâmbitor, făcând zăpada să strălucească.

Iau aparatul în mână și pornesc bucuros spre conacul cu pricina. Ajung acolo și mă bucur să îl văd proaspăt renovat. Pentru că vremea începea din nou să se înrăutățească, îi fac câteva poze și plec mai departe.

Pe drum mă gândeam doar la un singur lucru: dacă vrei ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru împlinirea dorinței tale. Am reușit să văd conacul pentru că mi-am dorit asta.

Echipa Zig Zag prin România