Au fost descoperite în 1964, iar cele 17 vestigii găsite au devenit oficial rezervație abia după șase ani. Pe parcursul timpului, o dată cu dezvoltarea tehnologiei, numărul cuptoarelor a depășit cifra de 150. A ajuns astfel ca acest centru să fie cel mai mare din Europa Centrală.
Rezervația e largă, acoperind vreo 15 hectare,fiind în continuă creștere și dezvoltare. De altfel, în această zonă nu a pășit picior de roman. Acest centru de olărit atestă prezența civilizației dacice pe teritoriul țării noastre, încă din cele mai vechi timpuri.
O adevărată lecție de istorie și de redescoperire a identității tocmai ți-a fost împărtășită. De aceea, cu mare grijă, păstrezi cu sfințenie toate tainele descoperite.
Poți afla mai multe aici.
[mashshare]
Cuptoarele dacice sub zăpadă
Ajuns în Medieșu Aurit, am vizitat Castelul Medieval, Monumentul Martirilor Medieșeni și apoi am căutat pe cineva care să îmi mai recomande câteva locații. Din om în om am ajuns la primar și dintr-o discuție antrenantă am extras că trebuie să văd neapărat cuptoarele dacice.
Ajuns la cuptoarele dacice, am intrat cu greu, poarta era înghețată. Se pare că nimeni na a avut curajul să intre de când a dat frigul. Cuptoarele dacice erau înghețate. Focul nu a mai ars în ele de multă, multă vreme. Erau acoperite de zăpadă.
Seara începea să se lase și frigul nopții se făcea deja simțit. Mi-ar fi plăcut să pot aprinde un cuptor dacic și să mă încălzesc. Data viitoare când ies mă voi îmbrăca mai gros.
Am plecat spre Satu Mare cu câteva poze ale cuptoarelor dacice cu care să mă laud.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment