dresor de caini din Satu Mare

” În ultimii 3-4 ani ne-am axat pe formarea câinilor-ghizi pentru nevăzători, datorită unui proiect pe care l-am câștigat împreună cu alți 2 parteneri.

Avem parteneri din Ungaria, ce au experiență în acest domeniu. De fapt, de la ei am învățat. În mod normal, ocupându-mă de câini, aveam deja o viziune formată și mi-era mult mai ușor să învăț aceste tehnici.

Am căutat să avem un partener experimentat în acest domeniu și cu ajutorul lui am reușit să formăm primii câini. Și aici am învățat foarte multe pentru că acest domeniu e cu totul altceva față de ceea ce știam eu până atunci despre câini.

Foarte mulți consideră câinele ca fiind o materie primă; are instincte pe care noi le formăm și, de fapt, un dresor bun formează câinele cum vrea el.

Domeniul câinilor-ghizi înseamnă cu totul altceva. Pe de-o parte trebuie să modelez instinctele lui, dar pe de altă parte e o relație specială de colaborare. Se creează o relație foarte strânsă bazată pe încredere.

Ceea ce e interesant în acest domeniu e că noi, specialiștii, care formăm câinii, trebuie să  lucrăm mult cu ochii legați.

Ca dresor de caini, pot forma aceste reflexe foarte repede; facem un exercițiu, la final este recompensat, dar când lucrează cu nevăzătorul, deseori apar niște situații de conflict. Efectiv câinele se pierde…”

Sunt unele momente când noi, lucrând cu nevăzătorii și câinii lor îi lăsăm să se rătăcească…

[mashshare]

ZiggY

O experiență unică: Ziggy întâlnește un dresor de caini ghizi pentru nevăzători

dresor de caini din Satu Mare

Dresor de caini ghizi pentru nevăzători ? Există așa ceva?

Asta am gândit prima dată când am auzit că în Satu Mare este cineva care se ocupă de asta. Recunosc, nu știam…Eram deschis însă să aflu mai multe.

Într-o duminică dimineața pe un ger tăios ne-am întâlnit în fața filarmonicii. Era însoțit de un labrador auriu simpatic foc 🙂

Ziggy, ți-o prezint pe Maya. Este un câine ghid pe care îl pregătesc de 2 ani. Curând va merge la un nevăzător din țară.
-2 ani ? întreb eu uimit.
-Da, îmi răspunde liniștit. Îi pregătim  pe fiecare timp de 2 ani. În acest moment sunt 10 câini ghizi în toată România. E un întreg proces de selecție și de pregătire în care câinele devine un partener al nevăzătorului și nu doar materialul de lucru al unui dresor de caini.

Am stat comod la o cafea, cu Maya dormind nestringherită sub masă. Chelnerița nu a avut nimic de obiectat când a văzut-o. Din contră, a îndrăgit-o imediat.

Prin lege, câinii-ghizi pot intra în orice instituție sau loc public adăugă invitatul meu.

Îmi povestește apoi de pasiunea pentru animale și natură, încă din copilărie, de experiențele sale ca dresor de câini și de Angel Dog, asociația pe care a înființat-o împreună cu doi prieteni.

Aici investește voluntar mult timp, energie și bani (câteva mii de euro costă procesul de pregătire al unui câine) pentru a antrena câini-ghizi pentru nevăzători.  Se lovește de faptul că mulți oameni nu cunosc încă beneficiile pe care le aduce o astfel de activitate. Asta în contextul în care în România sunt 80 000  de nevăzători, 2000 doar în Satu Mare. De aceea organizează evenimente, leagă parteneriate tocmai pentru a aduce în atenția oamenilor acest fenomen.

Ce am apreciat la el, este că în fața provocărilor, rămâne calm și hotărât. Continuă să dea 100% în ceea ce face.

Sunt multe principii care reieșeau din experiențele sale…

Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest dresor de caini a fost chiar atitudinea lui:

„Am încercat să fac întotdeauna ce n-a făcut nimeni. Nu trebuia să inventez nimic de la zero pentru că au făcut alții. Doar trebuie să învățăm cum să implementăm asta în zona noastră. ”

După discuție am plecat apoi spre Negrești Oaș la festivalul de datini. Am plecat cu gândul că am câștigat doi prieteni 🙂

Echipa Zig Zag prin România