De la mic la mare, se stânge toată suflarea, la bucuria celor doi miri. Toate ritualurile sunt foarte bine cunoscute de către cei implicați. Dacă nu ești de-al locului, le pierzi firul în mulțimea de obiceiuri și tradiții care se desfășoară chiar sub ochii tăi.
Se știe că Țara Oașului a devenit celebră prin portul popular și prin păstrarea unor valori etno-culturale autentice. Pe lângă asta, și prin arta, muzica sau dansul specific oșenesc, care se desfășoară privirilor, în special cu ocazia unor evenimente deosebite.
La petrecerile oșenilor se cântă cu foc din ceteră și zongoră, iar țâpuriturile sunt la ele acasă. Masa îmbelșugată și stropită cu pălincă e obicei păstrat cu sfințenie.
Nunta oșenească reprezintă una dintre cele mai spectaculoase elemente ale culturii populare din nord-vestul Transilvaniei. Dacă te nimerești întâmplător la o asemenea nuntă, ochii îți vor fi furați cu siguranță de mireasă. Salba grea și multicoloră din jurul gâtului, cununa de pe cap, te fac să empatizezi involuntar.
O nuntă oșenească te face să simți cum o bucată de istorie și tradiție se manifestă pe viu în fața ta.
[mashshare]
Zig Zag în lumea tradițiilor: Ziggy participă la o nuntă oșenească
O vorbă din popor spune că după cum începi primele zile ale noului an, așa îți va merge tot anul… În Țara Oașului oamenii încep în forță 2015: cu o nuntă oșenească 🙂
Veștile circulă repede în Satu Mare. Aflasem din perioada Crăciunului că în Bixad vor fi două nunți la începutul lui ianuarie unde oșenii își dezvăluie multe din tradițiile lor. Asta e o bună ocazie mi-am spus și am mers pe la prânz acolo cu varianta turbo: Ia-mă nene 🙂
Din păcate ratasem prima nuntă…mai erau doar câțiva flăcăi care se retrăgeau…Despre a doua nu știam nimic concret. Ce, cum, când ? Nimic.
Ca să nu rămân prea mult timp dezamăgit, mi-am găsit repede de lucru. Am început să explorez zona centrală a localității prinzând câteva cadre.
Nu trece mult timp și aud claxoane și strigăte de bucurie. ..
Măi să fie…ce s-o fi întâmplat? Fug repede două-trei străzi mai încolo, de unde se auzea zarva.
Bingo! Exclam eu cu satisfacție! Până la urmă n-am pierdut nimic. A meritat să nu dau bir cu fugiții de la primul semn de dezamăgire.
A două nuntă oșenească era în plină desfășurare. În fața mea era alaiul de mașini deloc de lepădat: Audi, BMW, Mercedes. Oșenii o duc bine 🙂
Din prima mașină coboară mirii din imagine, cu straiele lor tradiționale, spre marea bucurie a celor prezenți: ceterașii, rudele și curioșii.
Mă așteptam să intre la starea civilă din apropriere dar aflu că asta era deja realizat. Oamenii veniseră să joace hora lor tradițională în pavilionul de lemn de lângă starea civilă. În cântecul ceterii, nuntașii dansau, glumeau și din când în când serveau prăjituri și un pahar de pălincă strașnică.
Am vrut să aflu mai multe despre cum se desfășoară pas cu pas o nuntă oșenească. După niște răspunsuri scurte de „Nu Știu” de la câțiva flăcăi ajung la mama mirelui, îmbrăcată și ea oșenește. Cum avea multe pe cap mi-a spus repede că au venit doar pentru horă și că le-a luat 3 ore ca să gătească mireasa…
Îi mulțumesc și mă cufund în mulțime, salutând nuntașii care m-au servit cu prăjituri și palincă 🙂
Nu trece mult și mirii fac fotografiile de rigoare înainte să meargă la petrecere.
Mă strecor în „armata” de fotografi și Click! Fac fotografia.
Informații despre o nuntă oșenească+poză=bifat 🙂
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment