Capela familiei Popp din Satu Mare

Printre mormintele cimitirului bisericii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, zărești la un moment dat cum domnește îndrăzneț o clădire tocmai în marea de cruci.

A fost zidită numai într-un an de zile (1935–1936), din inițiativa și după planurile renumitului artist plastic sătmărean Aurel Popp (1879–1960). Este o construcție deosebit de interesantă din punct de vedere arhitectural, îmbinând în mod fericit stilul neobrâncovenesc cu elemente tradiționale.

Capela este înzestrată cu un foișor caracteristic arhitecturii românești, sprijinit de două coloane. Ferestrele sunt străjuite pe interior, de o parte și alta, de alte două coloane. Bolta sanctuarului are patru segmenți, în centrul lor aflându-se o rozetă. O parte a iconostasului provine de la biserica veche din Aciua și o altă parte de la biserica din Ruşeni. Întreaga sculptură are un aspect dantelat, fiind realizată cu o deosebită migală, predominând culoarea aurie, ce-i conferă o prețiozitate evidentă. Fiind inițial o capelă funerară de familie, subsolul are rolul de criptă, în care sunt așezate osemintele marelui artist sătmărean Aurel Popp.

[mashshare]

ZiggY

De ce să aduci o contribuție în comunitatea în care trăiești – capela familiei Popp

După o noapte plină de gânduri și idei în care am avut timp să meditez liniștit într-un compartiment de tren am ajuns în Satu Mare. Am avut timp în acea noapte să mă gândesc prin câte am trecut și câte am învățat până acum. Mi-am amintit cu drag de șederea în Botoșani, Suceava și Maramureș, fiecare cu experiențe de neuitat.

După ce m-am cazat, am și ieșit să cunosc orașul. În drumul meu spre centru am văzut capela familiei Popp. Frumusețea și complexitatea construcției parcă mă impulsionau să aflu mai multe. Parcă îmi transmitea o anumită energie. Simțeam un fel de mândrie. Am văzut centrul orașului și m-am întors la hotel tot prin același loc ca să mai văd încă o dată capela familiei Popp.

În camera de hotel, am deschis laptopul și am scris pe google: „capela familiei Popp din Satu Mare”. Am găsit multe articole, chiar și o pagină oficială. Le-am citit pe toate și am aflat istoria familiei Popp. Sunt multe de povestit. Ce e cel mai important e că aceștia au făcut ceva pentru comunitate. În capela pe care o vedeți s-au ținut foarte multe slujbe religioase înainte ca biserica din apropiere să fie construită.

Oamenii vorbesc numai de bine familia Popp. Le sunt recunoscători și încă mai merg pe la capelă să se roage din când în când.

Echipa Zig Zag prin România