Directorul Agentiei pentru protectia mediului din Satu Mare

„M-am gândit, am analizat despre ce locație ar putea fi vorba și în Grădina Romei, era fosta Baie Comunală, în 2005 lăsată în paragină, numai pereții exteriori și monument de arhitectură…

Am apelat la domnul primar să mă interesez dacă cineva are nevoie de acea clădire, fiind proprietatea comunității sătmărene. Nu se știa exact dacă mai era sau nu în proprietatea cuiva, dar le-am spus că dacă nu acționăm repede, s-ar putea să nu mai avem cu ce să lucrăm, fiindcă nu mai erau decât pereții exterior.

Atunci am spus: ‹Domnule primar, știu că nu ne puteți ceda sau dona clădirea unei instituții, fiind în patrimonial orașului, dar dați-mi voie să scriu un proiect cu finanțare europeană, unde noi, agenția, să fim parteneri!› .

Așa s-a întâmplat. Noi am venit cu partea tehnică, profesională, colegii de la primărie cu partea de buget.

M-am gândit așa: ‹Vreau un complex de educație ecologică, în care să avem săli de curs, începând de la pre-școlari, pentru că eu văd educația ecologică de la o vârstă fragedă. Deci, hai să începem cu preșcolarii, asta a fost în 2005, pe urmă o sală de curs pentru școlari, să fie o sală de expoziții pentru a expune lucrările elevilor și ale pre-școlarilor›.

Mai e un aspect, pentru care bănuiesc că a câștigat finanțarea: în județul Satu Mare, în zona de trecere a frontierei spre Ucraina, de multe ori vin camioane și tranzitează România, încărcate cu substanțe periculoase.

In special vara când sub influența căldurii, supapele de siguranță mai cedează și sunt emisii de substanțe în aer, pe care nu le percepi olfactiv, pentru că nu toate au miros. Și atunci am zis să realizăm în cadrul acestui complex și să montăm în zona de frontieră niște senzori care să ne atragă atenția în momentul în care ar putea fi un pericol de explozie.

Am realizat un sistem de monitorizare a calității aerului în zona de frontieră tot prin acest proiect. S-a câștigat finanțarea, am reabilitat clădirea care e monument de arhitectură; pentru mine asta era cel mai important, că e monument de arhitectură și o pierdem. După care, pentru că UE monitorizează orice proiect 5 ani după implementare, noi i-am dat viață acestei clădiri, ca instituție de mediu.

În final,  am cooptat organizații non-guvernamentale cărora le-am asigurat un spațiu unde să se întâlnească. A fost o muncă de echipă!”

[mashshare]

ZiggY

Ziggy în vizită la Agenția pentru protectia Mediului

Directorul Agentiei pentru protectia mediului din Satu Mare

Spre finalul săptămânii trecute am sunat la Agenția pentru Protectia Mediului din Satu Mare. Auzisem multe lucruri bune despre doamna director și voiam neapărat să o cunosc.

M-a surprins vocea caldă și veselă cu care am fost întâmpinat la telefon. La auzul poveștii mele îmi spune zâmbind că lucrează cu drag cu tinerii și îi place să vadă că vin cu inițiative.
A doua zi ne întâlnim.

Prima impresie de la telefon s-a prelungit firesc în timpul discuției, la un ceai aromat.
Au fost 2 ore în care am aflat ce înseamnă să fii pasionat de protectia mediului. Ascultând-o realizam că toate proiectele pe care le-a dus la bun sfârșit până acum și cele ce au să vină au o legătură între ele. Exact la fel cum în natură, lucrurile sunt legate între ele. Un fenomen natural influențează un altul.

Mi-a povestit inițial despre reabilitarea fostei Băi Comunale, un simbol al orașului care era cât p-aci să se piardă în ghearele ruinei. Așa a rezultat un complex modern de educație ecologică și cercetare în Parcul Grădina Romei.

Și-a dorit mai mult decât să ofere cunoștințe despre protectia mediului tinerilor.

A vrut ca în județ să existe o tabără ecologică unde ei să poată aplica ceea ce învață.
Așa a apărut Casa Verde care a antrenat în lanț multe alte activități: plantarea unei mici păduri, un lac sau case ecologice din peturi. Molozul rămas de la construcții a servit pentru construirea tribunei pentru terenul de sport al taberei.

În toate experiențele pe care mi le-a prezentat cu entuziasm am observat un numitor comun: munca în echipă și pregătirea. Tocmai aceste lucruri au ajutat-o să scrie multe proiecte europene prin care multe fonduri au fost investite în protectia mediului. Mai are încă multe idei pentru viitor și un program plin de activități pentru 2015.

Aah, să nu uit: veselia, optimismul sunt trăsăturile care au făcut ca relațiile cu colegii de lucru să prospere.
„Dacă cineva intră supărat la mine în birou cu o problemă, nu mă las până nu pleacă de acolo zâmbind și cu o cale de rezolvare. Zâmbetul e cea mai ușoară cale de a ajunge la cineva.”

Am constientizat multe lucruri despre protectia mediului în această discutie. Călătoria prin țară îmi va da ocazia să le aplic 🙂

Echipa Zig Zag prin România