muzeul dicezan - catedrala romano-catolică

Dacă tot poposești la Episcopia romano-catolică, merită să vezi și ceva în plus. De aceea, în 5 săli de-ale catedralei ‹Înălțarea Domnului›, o expoziție de artă bisericească te așteaptă să o vizitezi. Intri curios. Ce poți vedea?

Plimbându-te cu pași domoli, îți lași ochii slobozi să admire colecția. Ea cuprinde obiecte de cult, cum ar fi haine bisericești, potire sau relicvarii, dar și obiecte de artă: picturi, sculpturi etc. O parte dintre ele au aparținut episcopului Gyula Meszlenyi.

Acesta i-a pus bazele și a lăsat colecția de artă bisericească prin testament celor de după el pentru a o îngriji. Restul colecției a fost adăugată pe parcurs de la parohiile diecezei Satu Mare.
După ce ochii ți s-au mai cumințit, pleci cu sufletul liniștit că ai mai descoperit ceva deosebit. Ochii văd multe, dar păstrează puține.

Poți afla mai multe aici.

[mashshare]

ZiggY

Surpriza de la catedrala romano-catolică: Muzeul Diecezan

Imediat ce a ieșit soarele am plecat și eu de la hotel. Eram în căutare de noi locații interesante de fotografiat prin Satu Mare. Era o zi frumoasă de iarnă. Deși era zăpadă și frigul își făcea simțită prezența, nici soarele nu se lăsa mai prejos.

După ce am dat o tură prin centrul vechi, am ajuns la catedrala romano-catolică. Cineva mi-a spus că aici se află un muzeu dar nu a știut să îmi dea mai multe detalii. Eram hotărât să aflu unde este și să îl văd.

Am întrebat câțiva oameni despre muzeu dar nici unul nu a știut să îmi spună nimic. Nu voiam să plec până nu aflu unde este și ce fel de muzeu este. Am intrat în vorbă cu cineva de la catedrala romano-catolică și am aflat că muzeul se află chiar în catedrală. Este muzeul Diecezan. Chiar lângă intrare, în lateralul catedralei se află o statuie care marchează intrarea.

Mă bucur că nu am cedat și am stat până am descoperit Muzeul Diecezan din catedrala romano-catolică. Nu mă așteptam să găsesc un muzeu religios.

Echipa Zig Zag prin România