scrimă

Avea 16 ani când a mers la un campionat mondial care l-a marcat. „La 16 ani să-ți cânte imnul, e ceva minunat. E o senzație cu totul diferită față de cum mă simțeam la naționale. Abia pe la 4 dimineața am adormit. Pe la 8 m-am trezit ca să merg în sală la antrenament, iar la 9 a început concursul. Cu o seară înainte mă gândeam la ce va fi și nu puteam dormi. Eram la un hotel de 5 stele și ieșeam pe balcon de unde vedeam marea. Toată noaptea m-am gândit la ce fel de strategii să folosesc și la tot felul de lucruri. A fost primul meu concurs mare, unde am avut un rezultat destul de bun, iar când am ajuns acasă toată federația m-a primit cu felicitări”.

Își amintește de un meci la care și-a dat seama că nu poate câștiga, dar a apelat la o metodă pentru a-i face față măcar. Spune că „ și într-o secundă poți da o atingere. E foarte rapid. Sunt de-ajuns 2-3 pași și intră în tine. Nu știam ce să-i fac; dar ce-i puteam face de data asta? Antrenorul tot îmi spunea: ‹Fă aia, fă aia!›. Bine, dar venea acela peste mine și nu puteam să-i fac nimic. De exemplu, și la box dacă vine ăla și-ți dă pumni, degeaba ții tu pumnii, că tot primești loviturile. Și ce idee mi-e venit mie? Să încerc să mă joc. Umblam pe jos cu spade, o plimbam și am văzut să începe să se enerveze. M-am jucat cu el așa și am reușit să fac câteva atingeri numai din chestia asta. Până la urmă, am pierdut, dar am învățat că sunt mulți oameni care sunt mai buni, dar cu anumite lucruri poți să-I desconcentrezi ușor. Sunt de ajuns niște chichițe, o joacă, o distragere…”

[mashshare]

ZiggY

Scrimă sub emoția tricolorului

Sportivii sunt ambasadori ai României peste hotare. Am întâlnit câțiva și în Satu Mare. Cum îi recunoști? Statură înaltă, postură elegantă și corp armonios. Însă sunt unii care aleg să facă performanță în sport.

Gerul de ianuarie nu ar scoate nici câinele afară, zice vorba bătrânilor. Totuși pe mine m-a scos. Un ger aprig de iarnă cum mai găsești prin nordul țării. Motivul este unul destul de bun. Mă întâlnesc cu un scrimeur. Face parte din echipa națională și mă grăbesc să-l cunosc.

scrimă

Ne întâlnim, ne salutăm și intrăm repede într-o cafenea. La cald începem să povestim. Atitudinea lui mă inspiră. Vorbește grav și foarte precis. Când își dă seama că folosește prea mulți termeni tehnici, se oprește și își cere scuze. Reia discuția pe același ton cald.

Îl întreb: ce influențe a avut sportul în viața ta? Încearcă să lege ceva….dar. Nimic. Se gândește, se bâlbâie puțin, probabil surprins de întrebarea mea. Leagă totuși câteva cuvinte: „învăț respectul în scrimă. Înainte eram rău, rău. Aici trebuie să fii foarte relaxat, să gândești”.

Recunoaște însă că a avut și moment de nervozitate în timpul duelului: “am dat cu șutul în mască o dată…în scrimă dacă te-ai enervat pierzi. Totul e pierdut”, repetă încet. Glasul i se umple de emoție când își aduce aminte de intonarea imnului național. Este apogeul participării într-o competiție sportivă la scrimă.

Mărturisește cu părere de rău că ar fi bine ca scrimeurii să aibă condiții mai bune în țară iar sportul să fie mai apreciat. Vrea să ajungă la Olimpiadă și crede că va reuși cu siguranță. Lumea are încredere în el fiind cel mai tânăr scrimeur: ”Nu vreau să spun că sunt cel mai bun. Oricum cel mai bine afli de la cei din afară”, spune cu modestie sportivul.

Echipa Zig Zag prin România