Țin minte că prima dată mi-am cumpărat un pepene galben. Mi-am luat un amărât de cuțit care nu mi-a fost pe plac. În fiecare zi tot încercam și nu-mi plăcea ce-mi iese; în trei zile mi-am dat seama că cuțitul nu-i ok, că trebuie făcut altfel, trebuie ascuțit…
Am tot perfecționat treaba încet, încet și în 2 săptămâni și jumătate zice maică-mea: ‹Vezi să-ți pregătești standul tău, că o să avem o expoziție!› Când am auzit, zic: ‹ Cum să mă duc la expoziție? Eu nici nu știu ce-nseamnă sculptura în fructe și tu deja mă trimiți acolo? Mă fac de rușine. Nu mă duc.› Și până la urmă, m-am ambiționat și m-am dus. Am sculptat pepene galben, mango, măr, chestii micuțe și la expoziție am sculptat pentru prima dată în pepene roșu. Nu mai făcusem asta în viața mea și l-am făcut ca să fie. Când a văzut maică-mea, a început să plângă.”
[mashshare]
Sculptura in fructe: o artă aparte pe care Ziggy o descoperă
Sculptura in fructe îmi era puțin cunoscută până să ajung în Satu Mare…cel puțin ca artă. Am aflat de ea și de persoana care o face cu dăruire de la cineva care făcea tot ceva inedit: Airbrush.
Mergi și întâlnește-te cu tipul ăsta, Ziggy! Îmi zice el entuziasmat. Merită!
Îl sun și stabilim să ne întâlnim într-o duminică dimineața. Era ocupat până peste cap cu sculptura in fructe pentru un eveniment din acea zi. Dar, i-a plăcut tare mult povestea mea. Uite cum facem îmi spune: hai să ne vedem în apropiere de podul Decebal. Merg să iau fructe din apropiere. Mergem la mine apoi și vei vedea cum lucrez.
Zis și făcut!
Întâlnesc un tânăr vesel ca mine 🙂 În locurile în care am mers pentru „materialul de lucru”, toată lumea îl cunoaște și îl apreciază.
Când am ajuns la el, am descoperit că are o familie frumoasă care m-a primit cu căldură. Pe o masă din living stăteau operele sale, bostani frumos sculptați cu o noapte în urmă…
La un moment dat, starea mea de admirație a fost întreruptă furtunos de un voinic cu nume de zeu! Era Thor, buldogul lui francez, tare drăgălaș, încântat să-și vadă stăpânul. Cu greu am reușit să încetez joaca cu micul campion 🙂
Tânărul sculptor mă conduce în studio-ul lui: o cameră modernă, cu simboluri japoneze pe perete…un spațiu intim, ideal pentru creație.
În timp ce cuțitașul lui aluneca voios pe fiecare pepene galben îmi povestește despre pasiunea lui: sculptura in fructe.
A început dintr-o joacă…Acum a devenit stilul lui de viață și un mod de a câștiga bani făcând ce-i place. Pentru el a depășit stadiul de hobby: „eu văd asta ca o artă din toate punctele de vedere. Și asta încerc: să le transmit oamenilor ceea ce simt și ce fac ”
La cei 22 de ani ai săi privește viața matur și cu detașare. A învățat să obțină ce-și dorește fără să-i oprească pe alții să aibă ce vor.
Mă uitam atent la mâna lui care dădea viață unui fruct prin forme perfect aliniate. Niciodată nu face de 2 același lucru. Mai ales, e un perfecționist convins, pretențios când vine vorba de sculptura in fructe.
Tot timpul se autodepășește provocându-se să facă modele noi în tot felul de fructe: mere, pere, kiwi, pepene sau mango…De 8 ani de zile asta e principala lui preocupare!
„M-a schimbat total, îmi mărturisește. De când e sculptura in fructe am învățat să fiu un alt om. Dau 100% în ceea ce fac.”
Măi să fie, îmi spuneam când ne-am despărțit: orice lucru în care crezi și căruia i te dedici total, poate deveni o artă. A fost o plăcere să te cunosc tinere sătmărean 🙂
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment