Chiar dacă lumea se schimbă și se modernizează permanent, portul popular în Țara Oașului continuă să fi e îmbrăcat la horă, la biserică, la nuntă, de sărbători sau în cazul ansamblurilor folclorice, la spectacole.Portul bărbaților.
În cazul bărbaților, portul popular e compus din: cămeșă, clop, gaci și cioareci, straița și cizmele din piele sau pantofi .
Nu toate elementele se mai poartă în aceeași măsură și în prezent. Un exemplu ar fi gacii, acei pantaloni trei sferturi, de cânepă sau bumbac, foarte largi în partea de jos și strânși la brâu cu un șnur. Iarna se poartă cioarecii, mai strâmți, făcuți din postav, alb la culoare.
Cămașa , de cânepă sau bumbac are mâneci largi și lungi sau se strâng în acei pumnișori. Simplă, simplă dar nelipsită de ornamente la mâneci, guler și la piept. Foarte rar oșenii mai poartă astăzi chimirul.
Dar ținuta oșeanului n-ar avea farmec fără clop. Din pâslă (pe vremuri), sau din pai are o panglică ce se împodobește cu mărgele. Toate aceste elemente ale costumului îl dau un aer de mândrie și încredere oșeanului.
[mashshare]
Ziggy află despre portul popular al femeilor din Țara Oașului În cele câteva zile petrecute în Țara Oașului, aflasem multe despre portul bărbaților dar cel al femeilor îmi era încă un mister.
Văzusem deja câteva ansambluri folclorice unde tinere oșence purtau mândrele lor costume în culori vii. Dar cum se numesc componentele lor ? Ce e actual și ce nu?
Muzeul Țării Oașului din Negrești Oaș mi-a adus răspunsurile pe care le căutam. Aici am întâlnit-o pe doamna director care m-a purtat printr-o frumoasă poveste despre portul popular femeiesc și multe lucruri specifi ce oșenilor.
– Se spune că oșenii sunt urmași ai dacilor, începu dumneaei cu o voce calmă. Afl u apoi câteva lucruri despre tunsoarea, rotunzată a bărbaților.
“Femeile, în schimb, poartă părul lung, legat cu chischineul” continuă.
– Hai să-ți arăt toate componentele portului popular al muzeului, îmi spune, intuind parcă, faptul că nu le cunoșteam prea bine.
Chischineul e baticul înflorat, în culori vii. Urmează cămeșa apoi fusta-aici se numește pindileu. Sunt făcute din pânză țesută la război. Întâi era cânepă, apoi a evoluat la in și mai nou e bumbac. Partea din față se numește zadie.
Am rupt puțin șirul povestirii și click-câteva fotografi i pentru câteva zadii și chischineuri expuse laolaltă. În trecut, continuă doamna director, se purtau opinci dar acum cizmele sunt baza.
Ascultam și priveam exponatele în același timp, apreciind grija și finețea detaliilor cu care au fost țesute. Oșenii și oșencele chiar știu să se respecte când e vorba de portul popular!
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment