Vultoarea din Certeze– la o „învârtită” cu apa

Certeze te atrage cu încă ceva special. De data asta te conduce la o vâltoare (vultoare, în termenul local), unde numai auzind susurul apei din râu, deja îți curăță sufletul.
Vâltoarea era locul unde pe vremuri oamenii spălau hainele. Era un fel de mașină de spălat tradițională.

Apa care vine printr-un sistem bine pus la punct, se învârte cu forță când ajunge aici. Astfel, reușeau oamenii să aibă țoale (haine, rufe) curate.
Când vezi acest lucru, rămâi surprins de ingeniozitatea omului simplu, care știe să facă totul rânduit și în armonie cu natura.

[mashshare]

ZiggY

Vultoarea din Certeze: Mașina de spălat naturală

În Certeze, tradiţia îşi croieşte drum printre construcţiile moderne care apar constant. Sunt aici oameni binevoitori care ţin la păstrarea vechilor obiceiuri. De aceea, ei se bucură când te araţi inte- resat de tradiţiile Ţării Oaşului. Îţi deschid cu drag poarta şi inim către o lume în care, doar din cărţi, ar fi greu să pătrunzi.
Într-o zi, o doamnă din Certeze care îmi povestise deja multe lucruri îmi spune:
-Ziggy, hai să-ţi arăt vâltoarea din localitatea noastră. E o fărâmă de tradiţie care încă se conservă, o maşină de spălat naturală.

Fiindcă deja îmi stârnise interesul și voiam să aflu ceva nou, am acceptat. Ajungem la un râu. Pe partea stângă, o casă tradiţională albastră în mijlocul copacilor bătrâni.
Mai la vale de casă, stăpânul ei ne-arată vâltoarea:
– No bade, e mai bună decât mașina de spălat de la oraș? îl întreb.
– Coconule Ziggy, aici eu spăl cu mâinile mele în mijlocul naturii și cu apă de la râu.
Când spăl țoalele și-mi înmoi mâinele în vâltoare, pun sufl et, care se curăță o dată cu ele. La oraș însă, ai pus totul în mașină și ai plecat la ale tale și faci altceva. Nu zic că nu-i bună dar la noi e altceva.
Îl privesc cu atenție. Știam că-mi va mai spune ceva.
– Atenţie coconule Ziggy, să nu te lași amăgit!
Simplitatea e complicată uneori, dar nu uita că doar ce e în mâinile tale poți controla. Restul e haos și rătăcire.

Echipa Zig Zag prin România