O muncă de calitate aduce rezultate indiferent de ce ai face~ Alisa Sturek
În funcție de educația pe care o primești devii omul care ești menit să fii!
Suntem cu toții conștienți că sistemul de învățământ din România lasă mult de dorit. Programa școlară nu prea mai corespunde cu nevoile și capacitățile elevilor, astfel că multe din abilități sunt pierdute în schimbul unor informații mecanice și prea puțin folositoare.
Alisa Șturek știe foarte bine acest lucru – în învățământul din România nu există nici un obiectiv care să se adreseze creativității. De aceea, după 10 ani în învățământ și-a deschis un centru de excelență în educație, un centru privat bazat pe un ONG. Prin acest centru practică educația nonformală pentru copii, bazându-se pe două componente – dezvoltare personală și stimularea creativității.
Alisa Șturek e o comoară. E genul acela de femeie fascinantă, capabilă să schimbe lumea prin voința și capacitatea sa de a se dedica comunității și celor din jur. Ea se implică în educație, fiind preşedinta ASEE-Asociaţia pentru susţinerea excelenţei în educaţie. Soțul ei, Tiberiu Sturek se implică în turism, prin asociaţia Camena. Împreună au un copil.
Pe lângă asta, e și profesoară la Liceul de arte din Drobeta-Turnu Severin. E o femeie de acțiune fiind implicată într-o mulțime de proiecte. E pasionată de educație și tradiție și povestește cu mult patos despre acestea. Se ocupă de educația copiilor de până-n 13 ani și-i angrenează în tot felul de activități creative.
Cum funcţionează totul?
Am aflat de la Alisa Sturek un lucru extrem de important și anume că singurul ciclu ce nu are parte de activități în școli e cel al claselor V-VIII. Copiii sunt bombardați cu informații, însă nu sunt stimulați deloc.
– Inițial am gândit programul pentru 2 ani, dar trebuie neapărat mărit la 3. E ideal să educi copiii până în clasa a IX-a. Apoi apar activități – există asociații, există proiecte. Segmentul V-VIII este cel mai descoperit și cel mai vulnerabil. Nu există absolut nimic pentru acest segment, îmi spune ferm convinsă și gata de acțiune.
La centrul său a făcut o programă astfel încât copiii să se dezvolte mai mult prin activități și mai puțin prin informații brute. Face seri de film, după care îi pune pe copii să scrie recenzii, joacă tot felul de jocuri( zip-zap-zup a fost preferatul nostru) cu ei. Lunar sărbătorește cu tot felul de activități ziua asociației.
Cu mândrie îmi împărtășește mulțumirea părinților ce și-au lăsat copiii în grija ei – aceștia au început să aibă performanțe mai bune la școală, să fie mai deschiși și mai încrezători în ei înșiși.
– Cum anume faceți selecția copiilor ce vă calcă pragul?
– Îi testăm cu ajutorul un test de inteligență și un test de creativitate. După asta, copiilor li se face un profil, iar noi îi selectăm în funcție de coeficientul de inteligență – care trebuie să fie superior, adică peste 110 – și îi organizăm pe grupe de vârste.
Alisa Sturek e atât de modestă încât nici reclamă nu îşi face. Lasă totul să curgă natural și să ajungă la ea copiii meniți să fie acolo.
– Cum faci procesul de recrutare? Adică cum îi aduci pe copii, cum află de tine?
– Doar din recomandări, însă am și o pagină de Facebook unde public imagini după fiecare întâlnire cu copiii.
Să fie voluntariat
Alisa face 90% voluntariat și se implică în această formă de educație de 2 ani de zile. Sistemul ei educațional e susținut de acea donație de 2% către ONG-uri și de taxa celor înscriși în sistemul ei.
Pe lângă asta, are voluntari ce se implică în activitățile cu copiii – de la directori de bănci până la oameni simpli. Unul dintre mărețele sale planuri e acela de a dezvolta centrul educațional la nivel de franciză.
Am plecat încărcat de invățături de la acest om minunat. A fost pentru mine un exemplu puternic de om cu coloană vertebrală de la care am învățat că indiferent de ce spun ce-i din jur, tu să-ți păstrezi calea și să nu te abați de la scopul tău. Cred cu siguranță că e unul din mentorii aceia de care avem nevoie pentru a crește – și asta pentru că-și face treaba cu sufletul.
Alisa Sturek ridică mingea la fileu în ceea ce priveşte dezvoltarea personală şi creativitatea în învăţământul românesc? Care sunt gândurile tale? Ce metode mai bune ar trebui dezvoltate în învăţământul oficial? Dar cel non-formal?
Lasă-ne părerile şi sugestiile într-un comentariu. 🙂
PS: Articolul este scris de Andra Vlăjoagă, copywriterul nostru din Rădăuţi.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Si noua ne place tot zip-zap-zup , l-am invatat de la Vlad ( baiatul nostru de 11 ani ) care abia astepta ziua in care se intalneste cu Alisa . Articolul nu a exagerat nimic, este chiar modest …asa cum ii place Alisei .
salutari, Zig-zag-ilor ! Sa mai veniti pe la noi pe la Drobeta !
Cu mare drag , Ana Maria Urziceanu
Trăiască Zip-Zap-Zup! A fost o distracţie generală când l-am jucat. Iar Alisa e o persoană extraordinară.
Dap, revenim cu drag 🙂
Multumim, Ana-Maria!