Niculițel este unul dintre cele mai frumoase sate din județul Tulcea și este cunoscut ca tărâmul strugurilor și mănăstirilor. Aici vei regăsi printre cele mai frumoase mănăstiri, una mai specială ca alta, iar printre altele un traseu de turism religios chiar în acest sat.

Acum zeci de ani, o ploaie torențială a venit pe neașteptate în sat, atât de multă apă era în zonă încât s-a erodat pământul și osemintele a 6 martiri au fost descoperiți într-o criptă în anul 1971. Din cei 6 doar 4 cunoscuți din actele martirice și canonizați (Zotlkos, Attalos, Camasls si Phlllppos) și așezați la loc de cinste la Mănăstirea Cocoș.

Numele şi vechimea celor doi martiri rămân, totuși, necunoscute iar singura inscripție asupra lor rămâne cea care bloca accesul în zona inferioară a criptei: „Aici şi dincolo (se află) sângele martirilor”.

Vestigiile arheologice de la basilica paleocreștină din Niculițel, care poate fi vizitată astăzi, atestă existența unei așezări romano-bizantine a cărei vechime se încadrează în sec. IV e.n.

Acest loc face parte din categoria basilicilor cu trei nave si nartex cu o fațadă – atrium – element rar întâlnit în zona balcano-pontică. Mai exact, nartex este tinda dinăuntru a unei biserici creștine, situată între pronaos și intrare.

Situl arheologic îți trezește un sentiment frumos de cunoaștere și mirare. Este o comoară turistică, bine întreținută și chiar renovată din fonduri europene.

Dacă treci pe la Niculițel o poți vizita de Marți – Duminică de la 10:00-18:00.

Cu drag,

Cosmina

Echipa Zig Zag prin România