Era o zi călduroasă de 1 Mai. Entuziasmați de Hotelul Plutitor SincronDelta unde avea să stăm cazați mai bine de o săptămână, am stabilit cu cei de la Verada Tour o excursie de o zi în Delta Dunării. Zis și făcut!

A doua zi dimineața eram prezenți pe pontonul Verada Tour, la câțiva metri distanță de hotel, chiar în portul Tulcea. Am avut emoții multe înainte de îmbarcare pe șalupa rapidă, în primul rând pentru că nu sunt fanul numărul 1 al navigării cu barca dar și pentru că nu știam foarte multe despre locațiile spre care urma să ne îndreptăm.

Pentru ce atâtea gânduri? mi-am zis.

Așa că am hotărât să ne lăsăm surprinși de tot ceea ce putea să însemne Delta Dunării, în realitate. Căci până atunci doar din alte surse auzisem cam cum ar fi. Era momentul să mă bucur deplin de experiența pe această rezervație naturală și frumusețile ei desăvârșite. Și m-am bucurat, mai ales că i-am avut alături pe sora mea împreună cu soțul ei, și au văzut și ei ce înseamnă călătoria în zig-zag prin Deltă.

Excursia de o zi pe Delta Dunării pornește de la ponton Verada și se parcurge agale brațul Tulcea până la Mila 23 care este prima oprire. Până aici, ai ocazia să te bucuri de canalele și lacurile Dunării care te vor încărca de energie și bucurie. Uiți complet de tot și toate.

Mila 23 este un sat din comuna Crișan care are aproximativ 500 de locuitori și înfățisează cel mai fidel specific sat lipovenesc din Delta Dunării. Localnicii sunt pescari de meserie, de diverse etnii. Aici s-a născut cel mai mare canoist din toate timpurile Ivan Patzaichin, campion olimpic și medaliat cu aur la jocurile olimpice din 1972 și 1980.

Ne-am plimbat prin sat până la biserică, am admirat un dans al păsărilor de pe un stâlp chiar de lângă lăcașul de cult și ne-am întors la barcă pentru a continua excursia noastră spre satul Letea.

Sălbăticia naturii din Deltă este cea mai frumoasă când o privești cu ochiul limpede. Știi că ceea ce regăsești aici nu vei găsi în altă țară. Vei fi fermecat de toate speciile de păsări de dimensiuni mai mici sau mai mari, care se aruncă în zbor deasupra bărcii. Iar, dacă vei vrea să le fotografiezi nu ai nicio șansă, tocmai și pentru a-ți demonstra, ție, turistule, că aceste momente se capturează doar cu mintea și se păstrează pentru veșnicie.

Spre satul Letea priveliștile sunt la fel de sălbatice și deosebite. Ciripit de păsări și stufuri de jur împrejur. Peisaje unice, frumoase, parcă pictate. Se aude doar motorul bărcii și liniștea colegilor din barcă care sunt hipnotizați de tot ce ne înconjoară.

Respiri adânc și știi că a meritat să îți învingi teama de a urca în barcă. Ești în mijlocul Deltei, în natură. Te-ai obișnuit deja cu legănatul bărcii și te simți protejat. Ce poate fi mai plăcut decât atât?

Mai saluți în stânga și în dreapta pe toți cei care trec pe lângă tine cu alte bărci, un obicei frumos și interesant în Deltă.

Am parcurs canalele Heracleea, Matita și Merhei iar cât ai sclipi am ajuns la C.A.Rosetti unde am servit un prânz pescăresc pe cinste și unde am aflat pentru prima dată de sloganul Stuful e Beton. Case cu acoperiș de stuf care oferă răcoare vara și căldură iarna. Tipic Dobrogei!

Ne-am așezat cu toții în curtea casei tradițional dobrogene, la mesele special aranjate, unde am servit un prânz pescăresc pe cinste. Cred că nu mi-aș fi putut imagina excursia de o zi în Deltă fără experiența aceasta gastronomică care ne-a încântat papilele. Ca să nu mai zis de gogoșile proaspete și rumene presărate cu zahăr pudră, făcute cu atât drag și după care tânjesc și acum când scriu acest articol. Nu ne-am abținut să nu luăm câteva la pachet. Și nu eram singurii!

În fața casei ne aștepta, deja mașina recondiționată și adaptată grupurilor numeroase cu bănci și fără geamuri, pregătită să ne ducă spre Pădurea Letea.

O mașină condusă de un domn, moldovean după accent și cu mult simț al umorului. Prietenul meu din prima! (Domnul din imaginea de sus și cea de mai jos – ambii sunt moldoveni- doar că cel de sus e colegul meu de traseu :)) )

În timp ce conducea se oprea pe alocuri și ne informa cu privire la împrejurimi și copacii seculari de stejar bătrâni unii ating și peste 500 de ani. Cel mai probabil, tot de la el vei afla că pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa și singura pădure de stejar din lume crescută pe un grind maritim. Asta, dacă nu știi deja din alte surse.

Pădurea Letea se întinde pe circa 5000 de hectare. Este locul unde se perindă caii sălbatici, sunt găzuite peste 500 de specii de plante și 3000 de insecte și animale. O casă cu adevărat primitoare!

Am ajuns în fața intrării din Pădure unde ne-am adunat tot grupul ca să intrăm. În Pădurea Letea sunt mulți țânțari și ai face bine să te protejezi dinainte cu cele necesare, preferabil să ai spray special și îmbrăcăminte care să îți acopere corpul asta ca să nu fii nevoit să te tot aperi de ei.

Parcurgi o potecă prin pădure, unde razele de soare abia se întrezăresc printre crengile copacilor. Dacă te uiți atent se văd lianele crescute printre copaci iar la nici câteva minute ajungi pe plajă în Grecia.

Glumesc, dar ajungi la Dunele de Nisip care îți dau senzația că ai ajuns în altă lume.

Pădurea Letea este rezervație naturală și zonă protejată din Delta Dunării, astfel că intrarea este permisă doar pe jos (mergeți cu un ghid care cunoaște foarte bine regiunea și care este dispus să stea la povești cu voi).

La întoarcere s-a făcut liniște pentru câteva minune ca un moment de reflecție. Eu consider natura din Deltă tratament pentru suflet. Aici vei dori să descoperi mai mult. Așa am ajuns noi să stăm mai bine de 10 zile hoinari prin satele Deltei lăsându-ne pradă sălbăticiei împrejurimilor. Am fost norocoși că am avut alături oameni excepționali dispuși să ne ghideze spre descoperirea Deltei așa cum este ea. Asta a făcut experiența noastră atât de memorabilă!

Noi vă remandăm Verada Tour din Tulcea care au avut grijă de absolut toate aspectele logistice din timpul excursiei (eliberare de premise, ghid simpatic, barcagiu cu experiență, servirea prânzului, transport etc) astfel încât tu doar să admiri natura și să te lași cuprins de aerul cald al Dunării.

Cazarea la Hotel Plutitor SincronDelta am considerat-o cea mai deosebită din toată escursia noastră de până acum prin țară, despre care voi vorbi, pe blog, mai multe.

Până atunci te invit în Delta Dunării!

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România