Începutul de 2019 aduce o dată cu el amintirile anului care tocmai a trecut. Astăzi este deja a doua zi din noul an și nu ne putem abține să nu răsfoim caietul amintirilor filă cu filă, înapoi, până în luna Ianuarie când ne porneam spre un județ mister: Iarnă, soare, cer albastru și o nouă aventură: Harghita.

Descoperă, în cele ce urmează, acest județ încântător și deosebit. Sperăm până la finalul articolului să te convingem să îl descoperi și tu. Succes!

 1. Cascada cu apă termală din Toplița

Am poposit pentru început în Topliţa unde există, un fenomen natural deosebit, o cascadă cu apă termală. A doua ca unicitate în țara noastră și ca formațiune de acest fel din Europa. A fost prima dată când am văzut bordul mașinii că indică termperatura de -22 grade ceea ce face ca o raritate să se producă: Cascada Toplița înghețată.

 1. Biserica Armeano-Catolică din Gheorgheni

Momentele „wow” din călătoria noastră ne învață lucruri noi și ne arată cărări frumoase spre locuri mai puțin cunoscute. Așa se umple bagajul cu o groază de cunoștinte frumoase. Imaginea ce ni s-a arătat, într-o zi de duminică, atunci când ușa de lemn din zidul fortificat s-a deschis a fost mirifică. Ca o intrare în Paradis.

 1. Capelele Sf. Ana – Dealul Ciobot (Gheorgheni)

Nu ştiu alții cum sunt dar eu iubesc drumețiile pe dealuri. În primul rând, pe lângă faptul că mă umple de optimist și mă relaxează, mă ajută să gândesc mai limpede și îmi dau poftă de viață prin buna dispoziție pe care mi-o creează.

 1. Atelaje canine – Emoția primului concurs

A fost pentru prima dată când am participat la un concurs internațional de atelaje canine în Ciumani. S-a simțit faptul că mulți dintre concurenți participau din plăcere la acest concurs iar alții erau mângăiați de proprii musheri încât ai fi spus că nu există nimic mai presus decât aceste animale frumoase și dragi.

 1. Hochei la Miercurea Ciuc

Echipa de hochei din Miercurea Ciuc, una din echipele fruntașe care evoluează în Liga Națională de hochei, a jucat cu cea din Budapesta in Liga Erste. După ce a început meciul, echipa din MC a început deja să marcheze. Nu mi-am imaginat că va fi atât de inspirațional acest meci. Numai în filmele americane vedeam cât de dur este jocul. Însă, când am văzut cu proprii ochi cum se trântesc în parapeți în fața mea și în secunda următoare se scuturau fără nicio problemă, mi-am dat seama de un lucru: Hochei nu e pentru oricine.

 1. Turnul Apor – al doilea punct de belvedere din Băile Tușnad

Cred că una dintre cele mai plăcute momente când vizităm un oraș este atunci când avem posibilitatea să îl privim de la înălțime. Nu în toate orașele avem acest privilegiu, de aceea în Băile Tușnad ne-am bucurat din plin de două puncte de belvedere, Turnul Apor și Stânca Șoimilor.

 1. Rezervația Naturală Piatra Șoimilor

Pe panoul de la intrare erau afişate poze cu stânca şoimilor şi o cruce de lemn. Corelate cu ce am găsit pe internet am ştiut că nu ne vom opri până nu ajungem la ele. Odată ajunşi la intrarea în Rezervație am urmat indicatorul triunghi roşu cu alb şi 10 panouri pe tot traseul ne-au ajutat să ne orientăm.

 1. Lacul Sf. Ana

La granița dintre Harghita și Covasna, chiar la poalele Munților Harghitei și înconjurată de pădurile conifere, se află Lacul Sfânta Ana: un lac vulcanic unic în Europa și singurul de acest gen din România. La o altitudine de 900 de m și cu o formă aproape circulară, l-am găsit înghețat de frig și misterior.

 1. Castelul Miko – Miercurea Ciuc

Județul Harghita are foarte multe castele construite de grofi, iar chiar dacă unele, de-a lungul timpului, au fost scoase din circuitul turistic multe sunt vizitabile și merită drumul până la ele. Dacă ajungeți în Miercurea Ciuc vă propunem o vizită la Castelul Miko.

 1. Primul și unicul muzeu de aragonite din Europa – Corund

Toată vizita la Muzeul Aragonitului dar și pe Dealul Melcului au fost pline de informații noi și necunoscute înainte. Recunosc, geologia nu este domeniul meu de interes dar chiar am fost interesată să aflu ce înseamnă aragonitși cum se formează el. Iar domnul Zoltan Pal a fost dispus să ne îndrume.

 1. Stațiunea Mădăraș

Muntele Harghita este cea mai lungă şi tânără parte a lanţului neoeruptiv din Carpaţii Orientali cu vârful cel mai înalt numit Vârful Mădăraş (1801). El este supranumit şi “muntele sfânt al secuilor”. Aici am avut parte de una dintre cele mai frumoase experiențe ale anului 2019 care ne-a lăsat fără grai de la prima vedere.

 1. Statuia Inima lui Isus de pe Vf. Gordon (Odorheiu Secuiesc)

Dacă nu ai văzut până acum Statuia Inima lui Isus din Odorheiu Secuiesc, îți spunem noi că este impresionantă. De departe te face să exprimi „WOW” iar când ajungi la ea nu are cum să nu-ți placă.

Ştiam, din alte surse, că are 22 de metri şi este cea mai înaltă figură a lui Isus din Europa de Est. Însă, când vezi că mai este o oră până la întuneric, nu distingi drumul prin pădure şi ceața coboară uşor….nu prea iți vine să te aventurezi până la ea.

 1. Studio de fotografie cu lumină naturală, unic în Europa – Odorheiu Secuiesc

Unii oameni au povești de viață atât de frumoase că nu le poți descrie în doar câteva propoziții. Și nici emoțiile unui loc nu le poți transpune în imagine. Probabil, asta e și partea frumoasă a călătoriei, să descoperi cu proprii ochi esența fiecărui loc plin de poveste.

L-am cunoscut pe Arpad cel care a moștenit Atelierul de fotografiede la străbunicii lui și care a fost foarte deschis să ne povestească mai multe.  Pe pereți din interior sunt afișate fotografii alb-negru cu atelierul care s-a păstrat aproape intact sute de ani. Nu lipsește de pe perete chipul bunicului, mândru că nepotul duce mai departe ceea ce el a construit de-a lungul vieții.

14. Muzeul orășenesc „Tarisznyas Marton” din Gheorgheni 

Tarisznyás Márton a fost cel care a refondat muzeul după al Doilea Război Mondial, când muzeul inițial a fost distrus, iar astăzi găzduiește expoziții temporare, obiecte vechi din mediul rural harghitean și un mini muzeu al satului în aer liber.

15. Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc

Un muzeu etnografic, de istorie locală, de artă și de științele naturii ce merită văzut.  Este una dintre cele mai vechi instituții de educație și cultură atât pe plan local, cât și pe plan transilvănean

16. Salina Praid 

Porția de sănătate la Salina Praid, cu cea mai mare concentrație de sare (98 %), găzduiește un parc de aventură, o expoziție, un restaurant și o biserică.

17. Biserica Milenară din Miercurea-Ciuc

17. Șumuleul Mic – Punct panoramic (Miercurea Ciuc)

Este locul unde are loc pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

18. Mănăstirea Franciscană din Șumuleul Mic (Miercurea Ciuc)

Datează din perioada secolelor XVIII – XIX-lea, o adevărată bijuterie din punct de vedere arhitectural. În interiorul mănăstirii se regăsește o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sculptată în lemn de tei, cu o înălțime de 2, 27 de metri, fiind cea mai mare de acest fel din lume.

19. Stațiunea balneo-climaterică Borsec

Locul unde a fost prima apă imbuteliată în Europa, pe o linie tehnologizată.

Harghita este un județ care promite multe și te surprinde mai mult. Din păcate, spre rușinea noastră, nu știam prea multe despre toate locurile descrise mai sus, însă ne bucurăm enorm că am avut deschiderea să îl redescoperim și să transmitem mai departe frumușețile acestui județ în care ne-am reîntoarce și cu ochii închiși, de o mie de ori. Atât de frumos a fost și atât de bine ne-am simțit! Toate călătoriile noastre în județ le găsești pe blog.

Mulțumim din suflet partenerilor noștri  că s-au îngrijit de noi și tuturor oamenilor care au făcut posibile călătoriile noastre în zig zag prin Harghita.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România

Cauți informații despre România frumoasă? Aici găsești postări turistice, fotografii spectaculoase, video dinamice și un strop de motivație de la români!
Echipa Zig Zag prin România