Ups! O rezervaţie de istorie şi arhitectură în inima Timişoarei: Piaţa Unirii

3 august 1919!
În acea zi toridă de vară, zona centrală a Timişoarei era înţesată de militari. Trupele române pecetluiau prin prezenţa lor Unirea Banatului cu România. Veche administraţie austriacă avea să fie înlocuită cu cea românească! În Piaţa Domului, oamenii sărbătoreau şi chiar de atunci, cea mai veche piaţă din oraş şi-a schimbat numele în Piaţa Unirii. Ziua de 3 august a rămas în memoria timişorenilor ca ziua oraşului.

Povestea rezervaţiei de istorie şi arhitectură din vechea cetate e însă mult mai veche…
În 1716, armatele austriece conduse de prinţul Eugeniu de Savoya cucereauTimişoara din mâinile otomanilor. Sub administraţia imperială oraşul a început să-şi schimbe înfăţişarea. Arhitecţii s-au întrecut în a aşterne pe hârtie noile planuri! Actuala Piaţa Unirii a fost de atunci schiţată.

Provocarea de a o face efectiv să apară era mare! Spaţiul destinat construirii pieţei era traversat, pe diagonală, de un val mare de pământ. În afara lui se mai afla şi un şanţ cu apă. Din 1733, au apărut proiecte concrete de amenjare a pieţei . Numele ales iniţial a fost Piaţa Losonczy, în memoria lui Stefan Losonczy, comitele ucis de turci când au cucerit cetatea în 1552.
Una câte una, clădirile în stil baroc au dat culoare viselor arhitecţilor! Prima a fost Catedrala Episcopală Romano Catolică, a cărei construcţie a început în 1736 (a fost terminată abia în 1774).
Ca în orice poveste, sunt şi probleme!
În timpul procesului de modernizare, Timişoara nu a fost ferită de pericole! Între 1731 şi 1738 o epidemie de ciumă s-a abătut asupra Banatului. Doar în oraşul de pe Bega au murit peste 1300 de oameni. Încetarea epidemiei distrugătoare a fost comemorată în 1740 când, în centrul Pieţei s-a ridicat Coloana Ciumei cunoscută ca şi Monumentul Sfintei Treimi.
Viaţa şi-a continuat cursul ei firesc…

Între 1740 şi 1746 suprafaţa aleasă a fost aranjată! Valul de pământ a fost înlăturat, şanţul astupat, în locul lor apărând pavajul din piatră cubică. Ploaia de baroc a continuat să cadă asupra clădirilor din piaţa în construcţie! În acelaşi timp, pe latura vestică, influenţa comunităţii sârbe din Timişoara îşi făcea simţită prezenţa. Astfel au apărut: sediul Episcopiei Ortodoxe Sârbe între 1744 şi 1747 şi Catedrala Sârbească( 1745-1748). O casă care deservea comunitatea ortodoxă atât cea sârbă cât şi cea română li se alătură suratelor mai mari în 1752. Latura sudică a pieţei se îmbogăţeşte în 1754 prin clădirea Prefecturii, astăzi fiind cunoscută ca Palatul Baroc.
Patru ani mai târziu, pe latura Nordică a se menţiona deja funcţionarea Caselor Canonicilor, patru la număr( Szervinatz, Nica Koszta, Canonicilor şi Krautwaschl).

Cu timpul, Piaţa Losonczy a fost cunoscută şi sub alte nume: Hauptplatz (Piața Principală) sau Domplatz (Piața Domului). Clădirile în stil baroc nu au încetat să fie construite, una dintre ele chiar în 1761, sediu al teatrului şi casă a magistraţilor. 109 ani mai târziu, aici funcţiona prestigiosul liceu cu predare în limba germană: Nikolaus Lenau.
În jurul anului 1900, în rezervaţia de arhitectură barocă se infiltrează şi stilul secession. Clădirea băncii de scont, Casa cu Lei sau casa lui Salomon Bruck sunt exemple bune în acest sens.

În cele din urmă, majoritatea clădirilor au fost pălmuite de vremuri…
În anii ’80 arhitectul Şerban Sturdza a restaurat multe edificii din Piaţa Unirii, fiind premiat pentru contribuţia sa.
În sfârşit…
Transformarea cele mai vechi rezervaţii de arhitectură din Timişoara nu se opreşte aici! Săpături arheologice, restaurarea pavajului sunt operaţiuni care vor să-i redea Pieţei Unirii, strălucirea de odinioară!

ZiggY

Piaţa care uneşte un popor

 

Ultimele zile petrecute în Timişoara au însemnat lungi plimbări prin Cartierul Cetate. Am lăsat bicicleta sau răcoarea hanului pentru mersul pe jos în fiebinţeala verii. Preţul plătit a meritat! Pieţele mari, casele vechi, pietonalele au fost darul Timişoarei pentru un călător neastâmpărat cu straiţa plină de cărţi de istorie şi mintea ticsită de întrebări.
Nu a fost zi în care să nu trec, măcar o dată, prin Piaţa Unirii, rezervaţia de monumente istorice din anii de glorie ai Imperiului

Austriac. De fiecare dată, atenţia mi se înfingea,pofticioasă, în imaginea Domului Romano-Catolic. Alteori, inspecta fiecare clădire din piaţă la fel cum un general îşi trece în revistă trupele.
Când căldura punea în mişcare borboanele de apă pe fruntea mea mă retrăgeam în Parcul Rozelor.
Tolănit pe iarba moale mă lăsam diezmierdat de umbra răcoroasă a copacilor sau mergeam departe, purtat de gânduri în vremurile istorice despre care citeam.
Într-o zi, aveam sentimental că aş vrea să fiu alături de mulţi oameni. Momentele de singurătate mă relaxau dar atunci nici chiar şederea în parc nu avea efect.

Mă surprind într-un dialog mental serios:-Ce să fac azi ? Ar fi o idee bună să merg la un eveniment…să simt energia unei mulţimi, să încerc ceva nou.
Respir adânc, lăsând aceste gânduri să se piardă în neant.
Am scos din straiţă cartea roşie primită de la Ioana.
Am deschis-o la întâmplare.
– Ia te uită, Piaţa Unirii! exclam eu. Sorb cu nesaţ informaţiile despre istoria Pieţei. Citesc despre ziua de 3 august când vechiul nume fost înlocuit cu Piaţa Unirii.
Mă opresc brusc.
– Ziggy, stai puţin! Ai nişte materiale care stau degeaba în straiţă!
Scot numaidecât ochiul magic.
– Se pare că mă voi întoarce din nou în trecut. Yuhuu! Strig eu.
Un copil care se plimba cu bicicleta se uita ciudat la mine. Îi zâmbesc ştrengăreşte şi îmi văd de drum.
Aveam o singură dilemă. Talismanul nu mă lăsa să aleg exact circumstanţele. Puteam să-mi stabilesc intenţia şi să mă las în baza lui pentru detalii.
– Până la urmă,asta e farmecul vieţii, îmi zic. Incertitudinea! Poţi să-ţi defineşti dorinţa şi apoi să te laşi ghidat de necunoscut.
Am urmat procedura obişnuită aşteptând să prind un răsărit şi un apus.
M-am trezit într-o cămăruţă a unui han. Nu mă trezisem singur ci zgomotul de pe stradă care pătrundea nestingherit prin fereastra larg deschisă. Se auzeau trăsuri, tropăituri şi urale.
– Parcă e o armată întreagă care zguduie oraşul, remarc eu pe jumătate adormit. Era cât p-aci să lovesc cu mâna o lampă al cărei fitil pâlpâia încă, anemic.
Sar dintr-o dată pe duşumeaua de lemn care îmi spuse “bună dimineaţa” cu un scârţâit prelung.
La fereastră vedeam o Timişoara trecută, la prima impresie din perioada interbelică.
Într-adevăr, era o armată, dar nu zguduia oraşul ci îl traversa. Infanterişti defilând cu armele la umăr, cavaleria îmbrăcată de
uniforme de gală, caii care păşeau ţanţos iar în urma lor, o sumedenie de curioşi de toate vârstele. Priveam fascinat strălucirea baionetelor în lumina Soarelui şi desfăşurarea impresionantă a forţelor.
La fiecare clădire un tricolor-albastru-galben-roşu flutura.
Mă îmbrac cu ce găsesc prin cameră, îmi pun fesul de dac pe cap şi mă arunc afară în mulţimea în delir. 0amenii parcă se cunoşteau de o viaţă. Se cântau cântece patriotice şi se glumea copios. Unii îi lăudau pe Regele Ferdinand Şi Regina Maria.
– În sfâşit, Banatul se uneşte cu România Mare, strigă bucuroasă o bătrână, îmbrăcată în straie populare. Toată viaţa am aşteptat
momentul acesta!
– Trăiască Regalitatea! Spuse un tânăr cu înflăcărare.
– Unde mergem? Întreb eu un tănâr cu alură de pictor.
– Cum unde? În Piaţa Domului puştiule!
– De azi înainte se va numi Piaţa Unirii aud pe un altul îmbrăcat în uniformă militară.
– Piaţa Unirii… Uraaa!Am reuşit! Strig eu.
Timişoara era de nerecunoscut! Peste 100 000 de bănăţeni veniseră cu ce putuseră: pe jos, cu trenul sau îb care trase de boi.
În ritmul acesta, s-a înaintat spre Piaţa Domului unde mai multe detaşamente de soldaţi erau deja aliniaţi. Mulţimea era dispusă pe extremitatea fiecărei laturi a Pieţei.
Îmi fac loc în rândul din faţă, sorbind din priviri tot ce se petrecerea! Parada militară declanşa urarelele mulţimii iar discursul colonelului Virgil Economu a creat o linişte perfectă din care au
izbucnit din nou urale şi aplauze.

Nu aveam cum să rămân indiferent la cantitea enormă de
bucurie care plutea în aer. M-am alăturat mulţimii, simţindu-mi pielea de găină şi inima bătând cu putere în piept.
Toate clădirile străluceau, fiecare cu tricolorul său.
– Piaţa Domului e locul perfect pentru a sărbători Unirea, îi spun unui bătrân îmbrăţişându-l. Din ochii lui se revărsau lacrimi şi valuri de recunoştinţă.
– Unde-s mulţi puterea creşte moşule şi povestea nu s-opreşte!
Se făcu linişte. Prefectul oraşului Aurel Cosma luă cuvântul: “Veacuri de-a randul am avut bucurii puţine, supărări multe, dupa cum arata istoria. Acum, fratii nostri, ati venit in leagănul românilor, vărsand sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străină.”
Am rămas în acea energie până după amiaza când s-au terminat parade şi discursurile oficialităţilor.
Asfinţitul se apropia şi ştiam că trebuie să mă întorc…
Să trăiesc momentul Unirii a fost incredibil!
– Ăsta da eveniment, scriu eu în jurnalul de călătorie când m-am trezit în camera hanului.
Piaţa Unirii, a fost gazda unui moment care va rămâne la loc de cinste, în istoria poporului de la care învăţ!
Dar stai! Mai sunt multe lucruri de povestit despre rezervaţia de arhitectură din cartierul Cetate al Timişoarei!

Echipa Zig Zag prin România